Neli roosat smuutit (Fitlap)

Üks kena inimene juhtis tähelepanu sellele, et mu blogis puuduvad smuutiretseptid. Ometi olen ma päris suur smuutisõber. Nii et viimane aeg see viga parandada. Ja nagu juuresolevalt pildilt näha, siis mida vanem tüdruk seda roosam……..smuuti 😄.

Kirsismuuti (vegan)

150 grammi mandlijooki (sobivad kõik taimsed joogid)

80 grammi kirsse (värskeid või külmutatud)

80 grammi banaani (üks väiksem banaan)

42 grammi india pähklit

15 grammi kookospalmisuhkrut

vaniljet

Sega blenderis kõik koostisosad. Serveeri ja naudi.

Kirsismuuti

Miks see smuuti on kasulik?

 • Kirssides on rohkelt antioksüdante ja põletikuvastast toimet omavaid aineid. Samuti on kirssides rohkelt A-, E- ja C-vitamiini ning kiudaineid. Lisaks leidub neis märkimisväärselt kaaliumi, kaltsiumi ja foolhapet. Kirsi glükeemiline indeks on madalam kui väga paljudel teistel puuviljadel, mis tähendab, et need stabiliseerivad veresuhkru kõikumist.  Kirsside tarvitamise järel võib paraneda nii unetsükkel ja kiireneda uinumise kiirus. Veel aitab kirsside lisamine oma toidusedelisse keha vananemisprotsesse aeglustada.
 • Banaan täidab kõhu kiiresti ja sellel on ainevahetusele hea mõju. See säilitab täiskõhutunnet ning magneesiumi ja kaaliumi keskmisest suurem sisaldus leevendavad seedimisprobleem. Banaanis on rikkalikult nii lahustuvaid kui ka mittelahustuvaid kiudaineid. Lisaks on banaanides arvestatavas koguses kaaliumi, kaltsiumi, mangaani, magneesiumi, rauda, folaate, B2-, B3- ja B6 vitamiine. Banaanides sisalduv pektiin ja raskesti lõhustuv tärklis võivad aidata kaasa rasvade põletamisele ning veresuhkru stabiilsena hoidmisele. Banaanides sisaldub veel antioksüdante nagu dopamiin ja katehiin. Esimene on tuntud õnnehormoonina ja teine kaitseb meie rakke vananemise eest.
 • India pähklis on rasvhapped, mis aitavad vähendada südamehaiguste ja -rabanduse riski. India pähklid on erilised tänu kõrgele vase sisaldusele. Lisaks sellele on vask oluline kollageeni ja elatiini hoidmisel, mis on mõlemad olulised kehastruktuurile. India pähklid on immuunsüsteemi kaitsjad. Nendes on palju tsinki, mis on olulised immuunsüsteemi õigeks funktsioneerimiseks. Lisaks eelmainitud kasulikele omadustele on India pähklil hea mõju nahale ning juustele.

Mustika-kaerasmuuti

150 grammi maitsestamata jogurtit (5%)

155 grammi mustikaid (värskeid või külmutatud)

140 grammi banaani

25 grammi täistera kaerahelbeid

80 grammi taimset jooki

11 grammi mett

vaniljet

Sega blenderis kõik koostisosad. Serveeri ja naudi.

Mustika-kaerasmuuti

Miks see smuuti on kasulik?

 • Mustikad on valitud maailma 130 kõige tervislikuma toiduaine hulka. Need mõjuvad hästi seedimisele. Suure kiudainetesisaldusega mustikad toetavad seedetrakti tööd, tekitavad täiskõhutunnet ning hoiavad veresuhkru ja insuliini taset ühtlasena. Mustikad parandavad silmanägemist. Mustikates sisalduvad antioksüdandid pidurdavad vananemist ja aitavad vähendada mitmetesse haigustesse haigestumise riski.
 • Kaerahelbed on tuntud oma kasuliku mõju poolest nahale, sest sisaldavad hulganisti kiudaineid ja vitamiine. Kaer sisaldab tsinki, mis aitab mürkidest vabaneda ja noorendab nahka. Samuti sisaldab kaer rauda, mis on verevarustusele kasulik ning parandab hemoglobiini taset. Kaer on ka hea valguallikas. Kaerahelbed sisaldavad linoolhapet ja veeslahustuvaid kiudaineid, mis aitavad vähendada kolesterooli. Kaerahelbed aitavad veresuhkrut alandada ning ülesöömist ja rasvaste toitude tarbimist vähendada.
 • Maitsestamata jogurt sisaldab pea kõiki toitaineid, mida su keha vajab. Selles on rohkelt kaltsiumi, B-vitamiini ja mikroelemente. Jogurt on kõrge valgusisaldusega. Valk aitab kontrollida söögiisu ja kehakaalu. Osa jogurteid sisaldab probiootikume, mis toetavad seedetrakti tervist, vähendades seedetrakti häirete sümptomeid nagu puhitus, kõhulahtisus ja -kinnisus. Jogurtis on rohkelt vitamiine ja mineraale, mis mängivad luude tervises olulist rolli.

Marja-kodujuustusmuuti

150 grammi kodujuustu (4%-5%)

200 grammi marjasegu (sobivad hästi näiteks Härmavilja smuutisegud)

95 grammi piima (2.5%)

50 grammi kohvikoort

30 grammi mett

vanilje

Sega blenderis kõik koostisosad. Serveeri ja naudi.

Marja-kodujuustusmuuti

Miks see smuuti on kasulik?

 • Kodujuustu hinnatakse kõrge valgusisalduse poolest, mis täidab organismi ehituses ja talituses ühte keskset rolli. Kodujuustust saadav rasv sisaldab mitmesuguseid rasvhappeid, mis aitavad täita organismis paljusid ülesandeid.
 • Mesi on ülikasulik, kuna omab bakterite-, viiruste- ja seentevastast toimet. Mesi on tulvil antioksüdante, seedimist soodustavaid kasulikke ensüüme ja mikroelemente, mis toetavad immuunsüsteemi. Mesi aitab reguleerida maohappe taset. Mesi toidab seedetraktis olevaid häid baktereid. Mesi kaitseb mao limaskesta. 

Mustsõstrasmuuti punase peediga

170 grammi maitsestamata jogurtit (5%)

150 grammi mustsõstraid (värskeid või külmutatud)

55 grammi banaani

40 grammi keedetud punast peeti

23 grammi chia seemneid

60 grammi piima (2.5%)

11 grammi mett

vaniljet

Sega blenderis kõik koostisosad. Serveeri ja naudi.

Mustsõstrasmuuti punase peediga

Miks see smuuti on kasulik?

 • Must sõstar sisaldab c-vitamiini, mis kaitseb organismi stressi eest, tugevdab immuunsüsteemi ja parandab organismi vastupanuvõimet haigustele. See sisaldab palju antioksüdante, mis soodustavad keskendumisvõimet ja parandavad ajutegevust. Sisaldab A-vitamiini, mis on kasulik limaskestadele, nahale ja silmadele. Sisaldab B-vitamiini, mis soodustab ainevahetust, parandab organismi üldist talitust ja vaimset jõudlust. Lisaks leidub mustsõstras ka vaske, kaltsiumit, fosforit, mangaani, magneesiumit ja kaaliumit.
 • Punane peet sisaldab suhteliselt palju naatriumi, kaaliumi, magneesiumi, joodi, rauda, kiudaineid, askorbiinhapet, B1-, B2-, P-, PP-vitamiini, foolhapet ning alkaloiditaolist ainet betaiini mis parandab maksa ainevahetust. Loodusliku suhkru ja raua sisaldus peedis parandavad mälu ja kontsentratsioonivõimet ning stimuleerivad vereloomet. Peedis leiduv beetakaroteen muutub inimorganismis kasulikuks A-vitamiiniks. Vere madala rauasisalduse puhul on peet abiks.
 • Chia seemned on ülimalt toitainerikkad. Need sisaldavad ohtralt nii vajalikke rasvhappeid, antioksüdante, asendamatuid aminohappeid kui ka vitamiine ja mineraale. Seemned on ülikasulikud südame tervisele, aitavad kontrollida veresuhkru taset, kiirendada ainevahetust, tugevdada luid ja lihaseid ning soodustavad ka toksiinide väljutamist organismist. Valgurikas chia seeme peidab endas 15-20% valku, edestades seega paljusid tera- kui ka kaunvilju. Tänu suurele oomega-3 rasvhapete sisaldusele aitavad need seemned vähendada ka suhkru tarbimist. 

Näpunäited

 • Taimse joogi võib retseptides vahetada tavalise piima vastu ja piima taimse joogi vastu.
 • Külmutatud banaan annab rohkem magusust ning muudab smuuti tekstuuri eriti kreemjaks.
 • Kui smuuti on sinu maitse jaoks liiga tummine võib sellele lisada pisut vett.
 • Mee asemel võib kasutada teisi tervislikke magustajaid (kookospalmisuhkur, vahtrasiirup, agaavisiirup jne.)
 • Marju ning puuvilju võid asendada endale meeldivatega.
 • Kõik neli smuutiretsepti sobivad ka Fitlapi toitumiskava kasutajatele. Asendusi tehes tuleb siis endal retsept õigeks sättida. Kõik retseptid on ühele inimesele (482 kalorit).

Mõnusat smuutitamist! 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s