Piparkoogimaitseline kohupiimatort (Fitlap)

Piparkoogid ja pohlad seostuvad ilmselt enamusel meist jõuludega.Ma nii väga tahtsin need kaks maitset ühendada ning just sel põhjusel sündiski piparkoogimaitselisel põhjal pohlakattega kohupiimatort.

Ja kuigi ma nüüd jälle kiidan ennast ise,siis sai see tort ülimaitsev.Julgen öelda,et üks minu parimatest Fitlapi retseptidest siiani.Ka valmistamine pole midagi üle mõistuse keerulist.Pisut aeganõudev kuna peab ootama tarretumist kuid muidu üsna lihtne.

Retsept (8x kogus)

1 portsjon 464 kalorit

Põhi

80g kaerajahu

70g mett

20g võid

180g kreeka jogurtit (rasva 4%)

1 muna

80g piima (rasva 2,5%)

1 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

10g piparkoogimaitseainet

Valmistamine

Eelsoojenda ahi 180C ning kata 26cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.

Sega omavahel kuivained (jahu,sool,küpsetuspulber ja piparkoogimaitseaine).

Teises kausis klopi lahti muna.Lisa piim ja jogurt.Sega korralikult läbi.Lisa sulatatud või ning mesi.Sega jällegi ilusti läbi.Lõpuks sega juurde ka kuivainesegu (taigen peaks jääma paksema pannkoogitaigna paksune).Vala tainas vormi ning küpseta 40-45 minutit või kuni puutikuga keskelt proovides tuleb see puhtana välja.Jahuta tordipõhi korralikult maha.

Täidis

200g mett

270g vahukoort

600g kohupiimakreemi (rasva 3%)

365g maitsestamata skyr´i (rasva 0.5%)

20g želatiini

vaniljet

Valmistamine

Vahusta vahukoor vaniljega.Lisa juurde kohupiimakreem,skyr ja mesi.Vahusta veel veidi.Pane kohupiimasegu hetkeks kõrvale.Sulata želatiin ning pidevalt segades vala see kohupiimasegusse.Ja nüüd väike nipp mis tagab õhulise vahuse tulemuse.Lase segul jahedas natuke aega seista kuni see on juba pisut tarretunud.Siis vahusta seda mõni minut ning alles peale seda vala see jahtunud koogipõhjale.Kuigi see on lisaaega nõudev samm,siis soovitan seda mitte vahele jätta kuna lõpptulemus saab sel moel toimetades kordades mõnusam.

Kui kohupiimatäidis on vormi koogipõhjale valatud aseta see jahedasse tarretuma (vähemalt tunnikeseks).Samal ajal valmista ette pohlakate.

Pohlakate

300g pohli/pohlasid (keeleteadlased appi….)

100g mett

100ml vett

vaniljet

20g želatiini

soovi korral jäta natuke marju tordi kaunistamiseks

Valmistamine

Pane pohlad vee ja meega väikesesse potti keema.Maitsesta vaniljega.Keeda kuni marjakate on natuke paksenenud (umbes 10-15 minutit).Kui kohupiimatäidis on piisavalt tahenenud,et sellele pohlakate valada,siis sulata želatiin ning pidevalt segades vala see pohlakeeduse hulka.Jahuta pisut ning vala ühtlase kihina tordile.Jäta tort jahedasse kuni kõik on korralikult tarretunud (vähemalt 3-4 tundi).

Head isu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s